‘Hawkish’ Federal Reserve maakt einde aan verkoopgolf dollar
( Leestijd: 3 min. )
- Terug naar alle blogs
- Latest
De markten waren er steeds meer van overtuigd geraakt dat de wereldwijde renteverhogingscyclus voorbij zou zijn. Ze begonnen al uit te kijken naar renteverlagingen, maar Fed-voorzitter Powell klonk in zijn toespraak van vorige week minder overtuigd.
Het maandelijkse CPI-rapport over de inflatie in de VS is nu overal ter wereld het cruciaalste stukje economische informatie, maar gezien de ‘hawkish’ houding van Powell zijn de cijfers over oktober, die dinsdag verschijnen, zo mogelijk nog crucialer. De markten houden voor die maand rekening met een kerncijfer dat op jaarbasis neerkomt op een inflatie van 3-4%. Een eventuele positieve of negatieve verrassing zal een extra groot effect op de valutamarkten hebben. In het VK verschijnen deze week buitengewoon veel cijfers: dinsdag krijgen we het arbeidsmarktrapport en woensdag de inflatiecijfers van oktober. Tot slot krijgen we woensdag de industriële productiecijfers uit de eurozone over september. Die lopen achter op de actualiteit, maar zijn toch belangrijk.
Belangrijke valuta in detail
Euro
Vorige week gebeurde er in de eurozone niet veel. Er was weinig noemenswaardig economisch of beleidsmatig nieuws. De markten prijzen nu in dat de rente in april volgend jaar bijna een heel punt lager zal zijn, maar de beleidsmakers van de ECB blijven tegen dit narratief ingaan. Na-ijlende gegevenspunten wijzen er nog steeds op dat er sprake is van stagflatie. Wij denken dat dit renteverlagingen in de eurozone vrijwel onmogelijk maakt.
Pond
Vorige week werden in het VK de bbp-cijfers over het derde kwartaal gepubliceerd. Die bevestigden dat het VK nog steeds niet in een recessie zit, maar dat het niet veel scheelt. In het afgelopen kwartaal stagneerde de economie, maar de krimp die de markten hadden verwacht, heeft niet plaatsgevonden. De maandelijkse cijfers waren iets positiever. Wij zijn er nog steeds van overtuigd dat de Britse economie in het laatste kwartaal van het jaar gaat groeien. Deze week zijn de arbeidsmarktcijfers en de inflatiecijfers de belangrijkste gebeurtenissen. De markten verwachten opnieuw een significante daling van de kerninflatie naar een percentage van 5,8% – dat nog steeds hoog is. Het Britse pond zal waarschijnlijk net als de dollar vrij sterk reageren op eventuele (positieve of negatieve) verrassingen.
Dollar
Er was vorige week vrijwel geen noemenswaardig macro-economisch nieuws. De markten richtten zich op de houding van Powell, die zij als ‘hawkish’ inschatten. Dit bepaalde de handel op de valutamarkten. De inflatiecijfers van deze week worden een belangrijke test voor het deflatoire narratief dat de Federal Reserve de rente al vanaf het tweede kwartaal van volgend jaar gaat verlagen. De meeste vertegenwoordigers van de Fed geven zelf tegengas aan dit narratief. Wij kijken uit naar het inflatierapport, maar zijn ook benieuwd naar het effect van het besluit van Moody om de Amerikaanse kredietwaardigheid naar ‘negatief’ te verlagen op de algehele bezorgdheid over het begrotingstekort en het bestuur. In het verleden hadden deze verlagingen niet zo veel gevolgen, maar het nieuws komt nu op een moment waarop de Amerikaanse federale overheid meer dan een biljoen dollar aan rente moet betalen, er geen einde in zicht is en ook geen aanscherping van het begrotingsbeleid te verwachten valt.
Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?
Neem dan contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.