Ebury® Blog
Blijf op de hoogte van wat er speelt op de valutamarkt en andere updates.
20
jan
Valuta-updates
Dollarrally onderbreekt na meevallende inflatiecijfers
e financiële markten reageerden positief op de meevallende Amerikaanse inflatiecijfers. De rentecurve vertoonde een neerwaartse trend, risicovolle beleggingen stegen in waarde, en de dollar verzwakte tegenover alle G10-valuta, met uitzondering van het Britse pond en de Canadese dollar die beide kampen met binnenlandse uitdagingen. ( Leestijd: 3 min. )
De financiële markten hebben in de eerste handelsdagen van 2025 geen afscheid kunnen nemen van de dominante thema’s uit 2024. De robuuste Amerikaanse economie, in combinatie met oplopende begrotingstekorten en onzekerheid rond Trump’s handelsbeleid, drijft beleggers naar de veilige haven van de dollar en Amerikaanse beleggingen.
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in haar laatste vergadering van het jaar de verwachtingen waargemaakt met een renteverlaging van 25 basispunten en een kritische neerwaartse bijstelling van de economische vooruitzichten. Hoewel deze ontwikkelingen geen verrassing vormden voor de markt, zorgde het contrast met de verwachte ‘hawkish cut’ van de Federal Reserve voor beweging: de dollar presteerde het sterkst binnen de G10-valuta’s, zij aan zij met de Noorse kroon.
De ‘Trump-trade’ heeft vorige week een significante koerswijziging ondergaan. De Amerikaanse staatsobligatierentes daalden, vermoedelijk uit opluchting dat de inflatiecijfers nagenoeg conform verwachting uitvielen. De dollar gaf een deel van zijn novemberwinst prijs en noteerde aan het einde van de week fors lager tegen vrijwel alle G10-valuta’s, met uitzondering van de Canadese dollar.
Er waren divergenties in de zogenaamde Trump-handel afgelopen week. Vooruitzichten op inflatiebeleid en hogere Federal Reserve-rente stuurden de Amerikaanse staatsobligaties opnieuw lager en de dollar hoger, maar aandelen en feitelijk de meeste risico-activa beginnen eindelijk de pijn van hogere rentevoeten te voelen en daalden gedurende de week. Bijna elke belangrijke munteenheid verloor terrein ten opzichte van de greenback.
Marktonzekerheid rond de Amerikaanse verkiezingen is op de meest duidelijke manier denkbaar opgelost, aangezien de Republikeinen niet alleen de presidentsverkiezing, maar ook het Huis en de Senaat hebben veroverd. Hoewel deze uitkomst verdere onzekerheid zal brengen over het beleid van het tweede Trump-bewind, zal het scenario waar markten voor vreesden (een betwiste verkiezingsuitslag) zich niet voordoen.
Voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen leken weekendpeilingen en verkiezingsmandjes erop te wijzen dat de kansen aan het verschuiven waren, waardoor de uitkomst van de verkiezingen werkelijk als een munt opgooien werd gezien. Het macro-economische nieuws dat deze week verscheen, was ook overwegend negatief voor de Amerikaanse dollar, met zwakte in de arbeidsmarkt en beter dan verwachte berichten vanuit de Europese economie.
De markten blijven gedomineerd door het ‘Trump-effect’, waarbij ook de valutamarkten niet ontkomen aan deze dynamiek. De Amerikaanse verkiezingsrace blijft spannend, maar recente peilingen wijzen in Trumps richting. Dit vertaalt zich in oplopende rentes in de VS, ingegeven door zorgen over explosieve overheidsschulden, met een sterkere dollar als gevolg.