Ebury® Blog
Blijf op de hoogte van wat er speelt op de valutamarkt en andere updates.
17
feb
Valuta-updates
Oekraïnegesprekken en uitstel van importheffingen geven Europese valuta’s een boost
e aankondiging van vredesoverleg tussen de VS en Rusland aangaande Oekraïne gaf een impuls aan Europese activa, waarbij de opleving zich uitstrekte tot Europese valuta's, met de Euro en Zweedse Kroon als koplopers. Vooralsnog negeren de markten de toenemende spanningen in de Amerikaans-Europese betrekkingen. ( Leestijd: 3 min. )
De markten reageerden volatiel op Trumps besluit van afgelopen maandag om de importheffingen op Canadese en Mexicaanse goederen uit te stellen, wat initieel resulteerde in een herstelrally van de belangrijkste valuta’s. Dit herstel ten opzichte van de dollar ebde gedurende de week weg, toen Trump bleef hameren op aanstaande handelstarieven zonder duidelijkheid te verschaffen over de reikwijdte ervan.
De dollar zette zijn opmars voort gedurende de hele week, naarmate de signalen voor aanstaande handelstarieven zich opstapelden. In het weekend bevestigde het Witte Huis de invoering van forse importheffingen: 25% op Canadese en Mexicaanse goederen, met uitzondering van Canadese olie waarvoor een tarief van 10% zal gelden. Ook Chinese importen worden getroffen door een heffing van 10%.
Een herstel in de markten, gedreven door afnemende zorgen over tariefheffingen, heeft zich voortgezet nu Trump’s initiële beleidsfocus zich op andere terreinen lijkt te richten. De markten hopen dat hun grootste zorgen over handelsbelemmeringen ongegrond blijken. Binnen de G10-valuta’s werd de appreciatie ten opzichte van de dollar aangevoerd door het Britse pond, terwijl onder de opkomende markten de Latijns-Amerikaanse valuta’s het sterkst presteerden.
De financiële markten reageerden positief op de meevallende Amerikaanse inflatiecijfers. De rentecurve vertoonde een neerwaartse trend, risicovolle beleggingen stegen in waarde, en de dollar verzwakte tegenover alle G10-valuta, met uitzondering van het Britse pond en de Canadese dollar die beide kampen met binnenlandse uitdagingen.
De financiële markten hebben in de eerste handelsdagen van 2025 geen afscheid kunnen nemen van de dominante thema’s uit 2024. De robuuste Amerikaanse economie, in combinatie met oplopende begrotingstekorten en onzekerheid rond Trump’s handelsbeleid, drijft beleggers naar de veilige haven van de dollar en Amerikaanse beleggingen.
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in haar laatste vergadering van het jaar de verwachtingen waargemaakt met een renteverlaging van 25 basispunten en een kritische neerwaartse bijstelling van de economische vooruitzichten. Hoewel deze ontwikkelingen geen verrassing vormden voor de markt, zorgde het contrast met de verwachte ‘hawkish cut’ van de Federal Reserve voor beweging: de dollar presteerde het sterkst binnen de G10-valuta’s, zij aan zij met de Noorse kroon.
De ‘Trump-trade’ heeft vorige week een significante koerswijziging ondergaan. De Amerikaanse staatsobligatierentes daalden, vermoedelijk uit opluchting dat de inflatiecijfers nagenoeg conform verwachting uitvielen. De dollar gaf een deel van zijn novemberwinst prijs en noteerde aan het einde van de week fors lager tegen vrijwel alle G10-valuta’s, met uitzondering van de Canadese dollar.