Dollar onder druk door ‘dovish’ uitspraken Fed

( )

De halfjaarlijkse verslaglegging van Fed-voorzitter Powell aan het Amerikaanse Congres was opnieuw ‘dovish’. Dit duidt erop dat de rente bij de bijeenkomst in juli waarschijnlijk wordt verlaagd.

D
e sterke inflatiecijfers in de VS leken hem de volgende dag tegen te spreken, maar de markten negeerden dit: de Amerikaanse dollar presteerde het slechtst van de G10-valuta’s. De spectaculairste ontwikkelingen vonden vorige week opnieuw bij de valuta’s van de opkomende markten plaats. In het algemeen stegen de koersen van deze munten, waarbij de Braziliaanse real met een flinke rally aan de leiding ging, maar de Turkse lira crashte juist toen afgelopen weekend bekend werd dat Erdogan het hoofd van de Turkse centrale bank had vervangen.

Deze week zijn er ongebruikelijk weinig economische publicaties. Headline-risico’s zoals het handelsconflict tussen de VS en China en brexit blijven bestaan, maar we denken dat op de valutamarkten een vrij lome zomerhandel te zien zal zijn.

Belangrijke valuta in de detail

EUR

De cijfers van de industriële productie in mei waren een opwaartse verrassing. Deze gegevens zijn natuurlijk nu al weer wat verouderd, maar ze geven aan dat het risico van een recessie in de eurozone heel klein is. De Europese consument is nog steeds in opmars, dankzij de aanhoudende banengroei en behoorlijke stijgingen van de reële lonen. De koers van de euro reageert tot nu toe nog maar nauwelijks op de sterkere cijfers, omdat men nog steeds bang is voor een herhaling van de monetaire stimuleringsmaatregelen van de ECB. Om de euro tot een scherpe rally te brengen zou de communicatie vanuit de ECB veel minder dovish moeten worden – maar de agenda voor deze week belooft wat dit betreft niet veel.

GBP

De economische cijfers uit het VK zijn wisselend. Er is nog steeds geen duidelijk beeld van de gevolgen van de onzekerheid over brexit op bedrijven en consumenten in het VK. Er is géén sprake van een terugval in investeringen. Dit lijkt erop te wijzen dat het Britse bedrijfsleven de waarschijnlijkheid van een brexit zonder akkoord vooralsnog positief inschat, hoewel de gokmarkten een kans van één op drie zien dat dit gebeurt.

USD

In de VS begint een interessante tweedeling tussen het economische en het politieke nieuws te ontstaan. De Federal Reserve is overduidelijk dovish, en voorzitter Powell heeft duidelijk gemaakt dat hij van plan is om vanaf juli de rentes te verlagen. De kerninflatie (waarbij de volatiele voedsel- en energieprijzen buiten beschouwing blijven) ligt inmiddels al 18 maanden op rij boven de 2%, het doel van de Fed. De cijfers van juni waren aanzienlijk sterker dan verwacht. Er zijn geen aanwijzingen dat de banengroei afneemt en de cijfers van de secundaire arbeidsmarkt geven aan dat de beroepsbevolking steeds assertiever wordt en steeds meer vertrouwen krijgt. Wij blijven ervan overtuigd dat er in de VS minder ruimte voor renteverlagingen is dan de rentemarkten inprijzen.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

Mobiele versie afsluiten