Bij gebrek aan nieuwe cijfers maakten de grote valuta vorige week (zoals verwacht) gedempte bewegingen en bleven alle binnen de recente handelsbandbreedtes. Er waren wel opvallende uitzonderingen.
De week die nu begint, wordt misschien wel de belangrijkste van het jaar. Woensdag komt de Federal Reserve bijeen en donderdag de ECB, én we krijgen een stortvloed aan cruciale cijfers, waaronder het maandelijkse Amerikaanse arbeidsmarktrapport. Bovendien verschijnen twee dagen voor de bijeenkomst van de ECB zowel de kwartaalenquête over de kredietverlening door banken in het eurogebied (Bank Lending Survey, BLS) als de snelle raming van de inflatie in de eurozone in april. Dit betekent dat sommige leden van de Raad van Bestuur hun keuze voor een renteverhoging van 25 of 50 basispunten tot het allerlaatste moment zullen uitstellen, wat voor extra onzekerheid zal zorgen en de handel deze week volatiel kan maken.
Belangrijke valuta in detail
Euro
Op het moment van schrijven lijken de markten te neigen naar het idee dat de ECB de rente donderdag ‘hawkish’ met 25 basispunten gaat verhogen. Er kan echter nog van alles gebeuren, aangezien de kwartaalenquête over de kredietverlening door banken en de snelle raming van de inflatie in april kort voor de bijeenkomst verschijnen. Marktstrategen zetten in op een lichte terugval van het belangrijke kerninflatiecijfer, maar deze indicator blijkt tot nu toe in de eurozone hardnekkiger te zijn dan in de VS, en het optimisme van de markt hierover is al eens afgestraft. Wat er uiteindelijk ook wordt besloten, wij verwachten dat uit de communicatie zal blijken dat de besluiten van de Raad van Bestuur vooral op de cijfers gebaseerd blijven en dat de renteverhogingcyclus in Europa nog een paar maanden zal voortduren.
Dollar
Van de Fed wordt een renteverhoging van 25 basispunten verwacht, maar de communicatie over dit besluit zal invloed hebben op de koers van de dollar. Enerzijds wijst de ontwikkeling van de prijzen en de lonen er nog lang niet op dat we terugkeren naar een inflatie van 2%. Anderzijds heeft de bankencrisis – hoewel deze beperkt lijkt te zijn gebleven – gevolgen voor de beschikbaarheid van krediet. Dit draagt bij aan de aanzienlijke verkrapping van het monetaire beleid door de Fed. De indicatoren voor de arbeidsmarkt wijzen op enige afkoeling, maar de arbeidsmarkt is dan ook behoorlijk verhit. De dollar zou volgens ons vooral geholpen zijn met een flinke correctie door de Fed van de verderop in het jaar ingeprijsde renteverlagingen, en/of met een positieve verrassing in de ‘non-farm payrolls’ (het banenrapport exclusief de agrarische sector) aanstaande vrijdag.
Pond
Wij zijn tevreden met de outperformance die het Britse pond tot nu toe dit jaar neerzet, want we hebben steeds gezegd dat het pond een van de meest ondergewaardeerde grote valuta is. Het ontbreken van negatief nieuws uit het VK lijkt al voldoende om de koers van de munt te laten stijgen en hem beter te laten presteren dan de dollar en de euro. De inflatie houdt aan en de lonen stijgen, dus de Bank of England zal voorlopig nog geen afwachtende houding kunnen aannemen. Bovendien is bij de Fed het einde van de huidige renteverhogingscyclus in zicht. Wij denken daarom dat het Britse pond voorlopig voldoende steun houdt.
Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?
Neem dan contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.