Dollar gesteund door piek Amerikaanse obligatierentes

( Leestijd: 5 min. )

Iets duwt de Amerikaanse obligatierentes omhoog, vooral de langetermijnrentes, en dat is verontrustend. Zowel de Europese valuta als de valuta uit opkomende markten kunnen hierdoor nog steeds niet goed presteren.

M
isschien hebben de markten te laks gereageerd op de daling van de dollar nadat de Fed had laten weten dat er waarschijnlijk geen renteverhogingen meer komen. De short-posities in de dollar zijn overstrekt en de FX-trades die dit jaar populair waren (long gaan in de valuta uit opkomende markten en in de euro, en short gaan in de dollar) zitten klem. De verlaging van de rating van de VS door Fitch krijgt de schuld, maar wij gaan daar niet in mee. Het lijkt ons onwaarschijnlijk dat één rapport zoveel belangrijke informatie heeft geleverd over de meest geanalyseerde economie en markt ter wereld.

Er staan deze week niet zoveel cijferpublicaties op de agenda. De belangrijkste wordt het CPI-inflatierapport van juli, dat donderdag in de VS verschijnt. De uitschieter omhoog van de Amerikaanse rendementen – de rest van de wereld volgde zoals gebruikelijk – lijkt ons tot nu toe een technisch verschijnsel dat min of meer los staat van het goede nieuws over de Amerikaanse inflatie. Het rapport van juli wordt nu extra belangrijk, omdat het zou kunnen bevestigen dat er in de VS sprake is van een disflatoire trend. Eventuele marktbewegingen na de publicatie van dit rapport kunnen worden versterkt doordat de handel in de vakantieperiode dun is.

Belangrijke valuta in detail

Euro

Het bbp van het tweede kwartaal en de snelle raming van de inflatie in juli waren voor de ECB gemengd nieuws. Volgens de bbp-cijfers groeit de economie nog steeds, zij het nauwelijks. In de inflatiecijfers was geen enkele disflatoire trend te herkennen – in ieder geval niet in de subindex voor de kerninflatie. De koers van de euro blijft afhankelijk van het beleid van de ECB, dat nu afhankelijk is van de toekomstige cijfers. Het is ons niet duidelijk welke uitweg er komt uit de tweedeling tussen de zwakke economische activiteit in de eurozone en de hardnekkig hoge kerninflatie daar, maar het kwartaalrapport over de loonontwikkeling, dat later deze maand verschijnt, zal volgens ons belangrijker worden dan anders.

Dollar

Voor de Fed was het Amerikaanse banenrapport van juli gemengd nieuws. Het headlinecijfer wees erop dat het beleid geleidelijk kan worden versoepeld, maar de werkloosheid blijft lager dan ooit. Bovendien was de loongroei een opwaartse verrassing. De Fed zal echter vooral uitkijken naar de inflatiecijfers van donderdag. De markten zijn optimistisch: het cruciale kerninflatiecijfer zou de recente disflatoire trend moeten bevestigen en neer moeten komen op een jaarlijkse inflatie van 2-3%. Als de inflatiecijfers een teleurstelling worden, zou behoorlijk wat volatiliteit kunnen ontstaan, want de obligatiemarkt lijkt technisch fragiel te zijn.

Pond

De bijeenkomst van de Bank of England in augustus maakte voor het Britse pond geen verschil. Het MPC koos voor een kleine renteverhoging en verklaarde dat het renteniveau al ‘restrictief’ genoeg is. De door de markten verwachte ‘terminal rate’, het eindpunt van de renteverhogingen, wordt nu steeds lager dan 6%. Het pond heeft het hier moeilijk mee, maar wij blijven ‘bullish’ over deze munt, want het MPC heeft ook laten weten dat de rente nog lange tijd hoog zal blijven. Dit betekent dat de terminal rate zeer waarschijnlijk de hoogste van de G10-landen wordt. Deze week verschijnen (vrijdag) de bbp-groeicijfers. Die geven een beeld van de toestand van de Britse economie, maar lopen achter op de actualiteit.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

Mobiele versie afsluiten