Dollar zet opmars voort na opleving Amerikaanse inflatie
( Leestijd: 3 min. )
- Terug naar alle blogs
- Latest
Een licht hoger dan verwachte inflatie in de VS in september zette verdere opwaartse druk op de Amerikaanse langetermijnrentes, wat de huidige dollarrally ondersteunt. Het beeld van een robuuste Amerikaanse economie, gekenmerkt door een arbeidsmarkt op volle toeren en een bescheiden maar stijgende inflatie, maakt het voor andere G10-valuta lastig om terrein te winnen op de greenback. Afgelopen week was hierop geen uitzondering. De rally was echter gematigder, met de meeste valuta die de week binnen 1% van hun beginkoers afsloten. Dit suggereert dat de sterke Amerikaanse economische prestaties nu volledig zijn ingeprijsd, waardoor verdere substantiële dollarappreciatie op korte termijn onwaarschijnlijk is.
Belangrijke valuta in detail
Euro
Teleurstellende economische indicatoren uit de eurozone blijven de gemeenschappelijke munt onder druk zetten, al zorgen de aangekondigde stimuleringsmaatregelen in China voor enig tegenwicht. De focus ligt op de communicatie tijdens de ECB-vergadering van donderdag. De centrale bank is doorgaans terughoudend met uitgebreide communicatie, vooral bij vergaderingen zonder bijgewerkte stafprognoses. Het uitblijven van toezeggingen voor een agressief rentedalingspad zou de euro kunnen ondersteunen.
Pond
Het Britse pond heeft recent een deel van zijn indrukwekkende rally uit 2024 ingeleverd, initieel getriggerd door duifachtige uitspraken van Bank of England-gouverneur Andrew Bailey. Wij blijven echter positief over het pond, ondersteund door een aantrekkelijke waardering, relatief hoge rentes en een veerkrachtige economie. De aankomende arbeidsmarkt- en inflatiecijfers zullen cruciaal zijn voor deze visie. De consensusverwachting is dat de arbeidsmarktdata wijzen op volledige werkgelegenheid, terwijl de inflatie weliswaar daalt maar nog ruim boven de BoE-doelstelling blijft. Beide factoren zouden het pond moeten ondersteunen.
Dollar
De langetermijnrentes en daarmee de dollar zijn gestaag gestegen sinds hun dieptepunt na de 50 basispunten renteverlaging door de Fed. Recente inflatiecijfers versterkten deze trend. De kerninflatie voor september overtrof de verwachtingen, en onze voorkeursindicator – het driemaands voortschrijdend gemiddelde van deze index – is nu drie maanden op rij gestegen naar een geannualiseerd niveau dichter bij 4% dan 3%. Hoewel dit de Fed’s intentie om de rente bij elke resterende vergadering in 2024 te verlagen niet direct ondermijnt, suggereert het wel, gezien de economische groei van 3% en de krappe arbeidsmarkt, dat de bodem van de Amerikaanse rentes dichterbij ligt dan de markt momenteel inprijst.
Meer weten over de valutamarkt en hoe wij uw valutarisico kunnen beperken?
Neem dan contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.