Dollar verliest momentum in afkoelende Trump-handelsstrategie

( Leestijd: 3 min. )

De ‘Trump-trade’ heeft vorige week een significante koerswijziging ondergaan. De Amerikaanse staatsobligatierentes daalden, vermoedelijk uit opluchting dat de inflatiecijfers nagenoeg conform verwachting uitvielen. De dollar gaf een deel van zijn novemberwinst prijs en noteerde aan het einde van de week fors lager tegen vrijwel alle G10-valuta’s, met uitzondering van de Canadese dollar. De euro profiteerde van de hawkische signalen van ECB-bestuurders, die verwachtingen over een renteverlaging van 50 basispunten deze maand temperde. De onbetwiste winnaar was echter de Japanse yen, die fors steeg door sterker dan verwachte inflatiecijfers en een hernieuwde inschatting van mogelijke renteverhogingen door de Bank of Japan in 2025. De Braziliaanse real presteerde het slechtst, nadat het overheidsbudget van president Lula beleggers teleurstelde.

M
et het oog op het jaareinde verschuift de marktfocus van de kabinetssamenstelling van Trump (waarbij de belangrijkste posten reeds zijn ingevuld) naar de aanstaande vergaderingen van centrale banken. Hoewel geen van de kritische bijeenkomsten deze week plaatsvindt, maken de onzekerheden rondom rentebeslissingen de komende economische indicatoren cruciaal. Het werkgelegenheidsrapport van november in de Verenigde Staten springt eruit, evenals de detailhandelsverkopen in de Eurozone, die de ECB van cruciale data zullen voorzien voorafgaand aan haar beslissende vergadering op 12 december.

Belangrijke valuta in detail

Euro

De voorlopige inflatiecijfers van november in de Eurozone bevestigden een gestabiliseerde prijsdruk. Hoewel de percentages nog boven de ECB-doelstellingen liggen, zijn er geen verontrustende signalen van hernieuwde versnelling, ondanks solide loonstijgingen. De consumentenvertrouwenscijfers weerspiegelen echter een vergelijkbare terughoudendheid als de bedrijfsindicatoren en onderstrepen de sombere economische stemming. Mogelijke spanningen tekenen zich af rond de Franse begrotingsonderhandelingen, met stijgende risicopremies door zorgen over een potentiële regeringscrisis. Het verzet van de ECB heeft ertoe geleid dat de markt een substantiële renteverlaging van 50 basispunten deze maand vrijwel heeft uitgebannen, wat enige steun biedt aan de gemeenschappelijke munt.

Pond

Het Britse pond herstelde samen met andere Europese valuta’s in een periode zonder noemenswaardige binnenlandse economische publicaties. Dit herstel bracht het pond terug naar de top van de ranglijst voor 2024, waarbij het de titel heroverde op de dollar – zij het nipt. De markt heeft de kans op een renteverlaging door de Bank of England in de komende vergadering vrijwel geheel uitgesloten. De combinatie van hoge rentetarieven en beperkte blootstelling aan mogelijke Trump-tarieven suggereert een overwegend positief toekomstperspectief voor het pond.

Dollar

De Thanksgiving-periode in de Verenigde Staten kenmerkte zich, zoals gebruikelijk, door een verkorte en rustige handelsweek. Economische indicatoren voor inflatie, inkomens, duurzame goederen en werkloosheidsaanvragen duidden op een robuuste economische groei en een veerkrachtige arbeidsmarkt. Het aanstaande werkgelegenheidsrapport is van bijzonder belang – niet alleen als laatste indicator voorafgaand aan de december-vergadering van de Federal Reserve, maar ook omdat het vorige rapport vertroebeld werd door de Boeing-staking en de orkaanschade in Florida en het zuidelijke deel van het land. Naar verwachting zal het besluit van de Fed om de rente al dan niet te verlagen, in grote mate afhangen van de uitkomsten van dit rapport en de inflatiecijfers in de daaropvolgende week.

Meer weten over de valutamarkt en hoe wij uw valutarisico kunnen beperken?

Neem dan contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

Mobiele versie afsluiten