Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Federal Reserve dovish, dollarkoers tuimelt omlaag

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Ebury Updates
    Persberichten
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

24 juni 2019

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

De markt had het al verwacht: de junibijeenkomst van de Federal Reserve was dovish. De Fed maakte duidelijk dat er renteverlagingen komen, maar niet hoeveel en hoe snel. De omstandigheden zijn op dit moment uiterst bearish voor de dollar.

I
n de VS is er een politieke consensus voor lage rentes, hoge tekorten en een zwakke dollar, en er is géén wereldwijde recessie in zicht. Deze combinatie van factoren is slecht voor de dollar en met name goed voor de valuta’s van de opkomende markten – en dat was in de prestatietabellen van de afgelopen week te zien. De dollar verloor wereldwijd ten opzichte van elke belangrijke valuta terrein, waarbij vooral de verliezen ten opzichte van de valuta’s van de opkomende markten ernstig waren.
Deze week zal voor valutahandelaren naar verwachting in het teken staan van twee belangrijke gebeurtenissen. Eerst houdt Fed-voorzitter Powell dinsdag een toespraak. Vervolgens komen vrijdag de flashramingen uit van de inflatie in de eurozone in juni. Gezien het feit dat alle grote centrale banken steeds sterker de nadruk leggen op het ontbreken van inflatiedruk om te verklaren waarom ze dovish zijn, moeten we wereldwijd elk belangrijk inflatierapport nauwlettend in de gaten houden.

Belangrijke valuta in de detail

EUR

Het feit dat ECB-voorzitter Draghi tijdens de Sintra-conferentie over monetair beleid heel dovish was, zorgde voor een tijdelijke koersdaling van de euro. Maar na de bijeenkomst van het FOMC woensdag begonnen de markten meerdere renteverlagingen door de Fed en een significante verkleining van de renteverschillen in te prijzen, waardoor de gemeenschappelijke munt ten opzichte van de dollar weer omhoog stormde. Er was enige verbetering in de PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit, wat onze visie bevestigt dat voor de eurozone géén recessie in het verschiet ligt, en dat er in de meeste grote economieën van de eurozone nog steeds aardig wat ruimte voor banengroei en een toename van de binnenlandse consumptie is.

GBP

De Bank of England liet vorige week tijdens zijn junibijeenkomst weten zich steeds meer zorgen te maken over het vooruitzicht dat het VK de Europese Unie zonder deal zou kunnen verlaten. Men houdt vast aan het scenario van een akkoord en daarna een hele geleidelijke afbouw van de monetaire stimuleringsmaatregelen, maar maakte duidelijk dat bij een ‘no deal’-brexit de rentes aanzienlijk ingedamd zullen worden. De koers van het Britse pond reageerde eerst slecht op dit nieuws, maar tegen het einde van de week werd de munt meegesleurd in de algehele rally ten opzichte van de dollar. Deze week wordt weinig economisch nieuws verwacht. De koers van het pond zal vooral bepaald worden door eventuele uitspraken over de brexit van de koploper in de race om het Tory-leiderschap, Boris Johnson.

USD

De Federal Reserve liet er nauwelijks twijfel over bestaan: bij de bijeenkomst in juli wordt de rente verlaagd. De markt zag de mededelingen als dovish en de rentemarkten hebben nu een volledige monetaire verruimingscyclus van vier renteverlagingen van 0,25% ingeprijsd. We denken dat deze verwachting overdreven is en vinden dat er een aanzienlijk gat aan het ontstaan is tussen de ‘dot plot’ en deze marktprijzen. Toch zijn het beleid en de politieke mix in de VS voor de dollar nu vrijwel zeker zo bearish als we ons maar kunnen voorstellen. De consensus neigt naar lagere rentes, hogere tekorten en een zwakkere dollar – koste wat het kost. Naar onze mening is dit een duidelijke bevestiging van onze voorspellingen van sterkere Europese valuta’s en met name nieuwe rally’s van valuta’s van opkomende markten, in heel 2019.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten

DEEL